Mijn hond trekt aan de lijn!

Een veel gehoorde opmerking van hondenbezitters is dat ze een erg lieve hond hebben, maar dat het wandelen een steeds groter probleem wordt, omdat hij of zij zo aan de lijn trekt. Maar heeft de hond wel geleerd dat hij niet aan de lijn mag trekken? En hoe heeft hij dat  geleerd? Waarom trekt een hond aan de lijn?

Helaas denken sommige mensen dat je een hond iets moet leren, door bepaalde ervaringen een vervelend gevolg te laten hebben. Zo zou je een hond best kunnen leren niet aan de lijn te trekken, door een stevige ruk aan de lijn te geven als hij trekt. Alleen leert je hond dan ook dat jij degene bent die hem dat vervelende gevolg laat ervaren. Hij gaat jou dus minder leuk vinden. Daarnaast koppelt je hond de vervelende ervaring ook aan de situatie. Het gaat bijvoorbeeld andere honden haten, want elke keer als hij daar naar toe trekt, ervaart hij die vervelende ruk. Een hond valt uit in een reflex en denkt er niet over na.

Voor de hond is het ook prettiger als hij op een normale manier wordt uitgelaten, zonder dat iemand aan z’n hoofd rukt. Het trekken aan de lijn kan voor zowel hond als eigenaar lichamelijke klachten opleveren! Het is daarom voor beiden belangrijk om hier tijdig iets aan te doen.

Om diezelfde reden gebruik ik dus geen materiaal wat op één of andere manier corrigeert. Daaronder vallen natuurlijk prikbanden, anti-blafbanden en slipkettingen, maar ook gentle leaders, halti's en anti-trektuigen worden door mij niet gebruikt. De sliplijn valt hier ook onder. Als je meer wilt weten of het effect van deze middelen, kun je terecht op de informatiepagina van Quiebus `hulpmiddelen of martelwerktuigen?'. Sommige eigenaren vinden nog steeds dat ze hun eigen tekortkomingen m.b.t. opvoeden kunnen compenseren door diverse hondonvriendelijke middelen/methodes te gebruiken. Helaas worden nog steeds door “professionals” uitlaatmaterialen geadviseerd die je helpen om dit probleem op te lossen.

Lang nagedacht of ik dit wel op mijn site zou zetten, maar voor het hondenwelzijn kan ik er niet omheen. De laatste tijd krijg ik steeds meer mensen op les die eerder bij andere hondenscholen een cursus hebben gevolgd. Soms komen mensen uit eigen beweging naar mij, maar ze worden ook door dierenartsen verwezen omdat omdat de hond  in min of meerdere mate agressief vertoont. Let wel: agressie is geen karaktereigenschap, maar een emotie. Agressie is normaal, maar ongewenst gedrag dat de hond laat zien omdat hij daar een bedoeling mee heeft: z'n emotie tonen. Hij is boos, bang, gefrusteerd of voelt zich bedreigd. Bij deze hondenscholen is het blijkbaar gebruikelijk dat honden aan de slipketting worden opgetild of worden "rondgeslingerd", omdat jij de baas moet zijn en even moet doorzetten????  Van deze vorm van mishandeling kan ik helaas geen melding maken, omdat ik dit volgens de dierenscherming met eigen ogen gezien moet hebben. Zie jij het wel? Bel 144 en meldt dit voor het welzijn van de honden.

Kijk ook op: https://hondenbescherming.nl/nieuws/2013/03/06/wordt-het-wandelen-wordt-u-voortgetrokken/