Hoera, wij krijgen een hond!

Na lang wikken en wegen, wordt besloten om een hond te kopen. Maar dan begint het pas. Wordt het een grote, kleine, rashond of  kruising?

Het is een persoonlijke keuze om voor een pup of een asielhond te kiezen. Mocht je voor een pup kiezen, ga dan bij een verantwoorde fokker kijken.

Laat je niet verleiden door het kopen van een pup bij broodfokkers, waar puppy's van verschillende rassen verkocht worden. Het is onbekend waar de puppy's vandaan komen en ze leven vaak in erbarmelijke omstandigheden en hun gezondheid kan te wensen overlaten. Zolang er vraag naar is en mensen ze dus kopen, zullen deze "puppyfabrieken" blijven bestaan. 

Zie ook artikel in het LD van 28-6-2014: puppyhandel bloeit in Limburg.

Jaarlijks komen duizenden honden terecht in dierenasiels. De redenen dat er afstand van ze wordt gedaan, kunnen heel verschillend zijn. Vaak redenen waar de hond geen debet aan is, maar hij/zij moet wel op zoek naar een nieuw thuis. Kijk ook eens op de sites van asiels; zij hebben regelmatig puppy's. Zie ook "Billy" in het menu.

Waar je ook voor kiest, het moet altijd een weloverwogen keuze zijn en nooit een impulsaankoop. Als het een beetje meezit, is hij de komende 10-15 jaar je huisgenootje.

Het opvoeden van een pup is geweldig, maar kost veel tijd en energie. We verwachten soms zóveel van het pupje zonder de moeite te nemen om het hem te leren….Je legt de lat soms zo hoog dat het bijna onmogelijk is voor je hond om aan je verwachtingen te voldoen. Je schaft een pupje vaak aan met de bedoeling om hem te kunnen veranderen en naar je hand te zetten. Maar wat als een puppy niet aan je verwachtingen kan of wil voldoen en zijn eigen plan trekt? Je wordt pas teleurgesteld als aan je verwachtingen niet wordt voldaan. Daarom is het volgen van een puppycursus op een hondenschool met gediplomeerde instructeurs aan te raden.

Tip: www.licg.nl/cursus houden van honden, licg.nl/foutefokker